Mikä on robottiruohonleikkuri?
Robottiruohonleikkuri on pyörillä varustettu matala ruohonleikkuri, joka toimii langattomasti akkuvirralla ja leikkaa nurmikon sille annettujen ohjeiden mukaisesti. Robottiruohonleikkuri lataa itse itsensä erillisessä latausasemassa ja voi mallista riippuen kommunikoida esimerkiksi erillisen mobiilisovelluksen avulla. Toimintaperiaate on sama kuin esimerkiksi robotti-imurissa, mutta ensimmäiset robottiruohonleikkurit otettiin käyttöön jo aiemmin, 1990-luvulla.
Miten robottiruohonleikkuri toimii?
Robottiruohonleikkureissa on valtavasti erilaisia toimintoja mallista ja käyttötarkoituksesta riippuen, mutta pääperiaate on kaikissa suunnilleen sama. Robottiruohonleikkurin kuoren alla on akkuvirralla toimiva moottori, joka tuottaa virtaa pyörille ja leikkuuterille sekä runsaasti erilaisia sensoreita, joiden avulla robottiruohonleikkuri liikkuu ja tunnistaa erilaisia esteitä sekä tarkkailee nurmikon tilaa.
Robottiruohonleikkurin toiminta-aluetta voi rajata joko perinteisen maahan kaivettavan rajakaapelin avulla tai virtuaalisen rajalangan avulla. Asennuksen ja alkumääritysten jälkeen robottiruohonleikkuri liikkuu nurmikolla itsenäisesti, eikä kaipaa kauden aikana muuta huolenpitoa kuin kevyen puhdistuksen silloin tällöin sekä terien vaihdon tarvittaessa.
Lue lisää robottiruohonleikkurin kotihuollosta täältä.
Voinko säätää robottiruohonleikkurin asetuksia itse?
Useimpia robottiruohonleikkureita voit ohjata helposti mobiilisovelluksella. Joissain malleissa se on vakiovaruste, mutta sovelluksen voi myös jälkiasentaa moniin malleihin. Mobiilisovelluksella voit esimerkiksi ohjata robottileikkurin takaisin latausasemaan, muuttaa leikkuupäiviä ja kellonaikoja ja seuraamaan robottiapurin puuhastelua etänä vaikkapa mökiltä käsin. Myös ilman mobiilisovellusta voit säätää leikkuupäiviä ja -aikoja suoraan laitteesta.
Pitääkö robottiruohonleikkuri kovaa ääntä?
Useimmat robottiruohonleikkurit ovat erittäin hiljaisia ja huomaamattomia. Koska ne myös liikkuvat hitaasti, ne eivät välttämättä häiritse myöskään perheen lemmikkejä.
Pitääkö nurmikko haravoida robottiruohonleikkurin jäljiltä?
Useimmat robottiruohonleikkurit silppuavat leikkuujätteen niin hienojakoiseksi, että erillistä haravointia ei tarvita. Robottiruohonleikkurin parhaita puolia onkin juuri se, että kastelua lukuun ottamatta se vapauttaa sinut kaikista nurmikonhoitovelvollisuuksista koko kesäksi!
Onko robottiruohonleikkurista haittaa nurmikolle?
Robottiruohonleikkurista ei ole haittaa nurmikolle – päinvastoin! Robottiruohonleikkurin avulla nurmikon kunto kohenee ja ruohon tasaisuus, tuuheus ja vihreys paranevat. Nurmikon hyvinvointia parantaa säännöllinen ja maltillinen leikkaaminen sekä hienoksi silputtu leikkuujäte, joka maatuu nopeasti ja lannoittaa nurmikkoa. Kun nurmikkoa leikataan tasaisesti vähän kerrallaan, se pystyy hyödyntämään kosteuden ja ravintotekijät tehokkaammin. Samalla myös allergiaa aiheuttavat heinät pysyvät paremmin kurissa.
Toimiiko robottiruohonleikkuri kaikenlaisissa pihoissa?
Useimmat robottiruohonleikkurit toimivat moitteettomasti perinteisissä pihoissa, joissa on pientä kumpuilua tai kapeita käytäviä. Mikäli pihassa on jyrkkiä rinteitä tai mäkiä, suosittelemme valitsemaan nelivedolla varustetun robottiruohonleikkurin, joka kiipeää jopa 35 asteen kaltevuudessa nousevia nurmirinteitä.
Huomioithan, että jyrkkiä rinteitä kiipeävän robottiruohonleikkurin pyörät pitää puhdistaa säännöllisesti ruohosilpusta, jotta renkaiden pito ei heikkene. Osaan malleista on saatavilla myös erillinen maastosarja, jolla voit parantaa robottiruohonleikkurin rinneominaisuuksia, vaikka kyse ei olisi nelivetoisesta robotista.
Tutustu nelivetoa hyödyntävään Husqvarna 435X AWD -robottiruohonleikkuriin tästä.
Mikäli leikattavien alueiden välissä on portaita, niiden kanssa ei valitettavasti nelivetokaan auta, vaan robotti kaipaa näissä siirtymissä apuasi. Samoin mikäli pihaan ilmestyy äkisti pieniä ja syviä kuoppia, itsenäisinkin robottiapuri saattaa kaivata auttavaa kättä.
Maaston muotojen lisäksi robottiruohonleikkurin valintaan vaikuttaa pihan koko. Kartoita siis pihan koko ennen kuin suuntaat kaupoille – tai nykäise meitä hihasta niin autamme. Aurinkopaneelien avulla robottiruohonleikkuri on realistinen vaihtoehto myös erittäin suurilla nurmikentillä. Kysy lisää!
Osaako robottiruohonleikkuri kiertää istutukset ja kivetykset?
Robottiruohonleikkuri liikkuu vain sille määritellyllä alueella, joten kyllä! Reunakivet ja istutukset määritellään asennusvaiheessa rajakaapelin avulla ja robottiruohonleikkuri noudattaa näitä ohjeita kuuliaisesti.
Mikäli pihaan tulee uusia istutuksia tai vaikkapa lasten uima-allas, voit muuttaa olemassa olevaa rajakaapelia tai hyödyntää väliaikaista aitaa. Pysyvien esteiden kuten uusien istutusten suojaaminen onnistuu katkaisemalla rajakaapeli ja jatkamalla sitä uusien istutusten ympäri. Väliaikaiset kookkaat esteet, kuten uima-altaat, robottiruohonleikkuri väistää törmäystunnistimien avulla: esteen havaitessaan robottiruohonleikkuri kääntyy pois.
Uudet taimet ja muut hennot istutukset voit suojata kasvuvaiheen alussa erillisellä raja-aidalla. Kun esimerkiksi omenapuu vahvistuu riittävästi, robottiruohonleikkuri osaa kiertää sen itse.
Jos nurmikkoa reunustaa korkea kivetys, voit siistiä reunat erillisellä trimmerillä. Koska robottiruohonleikkurin terät ovat turvallisuussyistä pienen varoetäisyyden päässä ulkokuoren reunasta, robottiruohonleikkuri ei yletä lyhentämään aivan reunimmaisia ruohotupsuja.
Entäs lelut tai vierasesineet?
Vaikka robottiruohonleikkureissa on runsaasti älykästä teknologiaa, aivan kaikkia esteitä ne eivät valitettavasti pysty väistämään. Suosittelemme siis pitämään lelut, roskat, vaatteet ja muut kesäpihan esineet poissa nurmikolta vahinkojen välttämiseksi.
Yksittäiset kävyt tai lehdet eivät vahingoita robottiruohonleikkuria, mutta kaikki ruohoa karkeampi aines tylsyttää teriä nopeasti, joten suosittelemme haravoimaan kävyt ja hedelmät nurmikolta ennen kuin päästät robottiruohonleikkurin töihin. Oksat voivat vaurioittaa tai vääntää leikkurin teriä, joten tuulisella kelillä tai koirien leikkien jäljiltä nurmikko kannattaa silmäillä läpi ennen robottiruohonleikkurin käyttöä.
Lyhyellä ja säännöllisesti siistityllä nurmikolla vierasesineet ja oksat onneksi erottuvat helposti, joten ne on nopea kerätä talteen!
Leikkaako robottiruohonleikkuri nurmikkoa sateella?
Kyllä. Sateella leikkaamisesta ei ole haittaa nurmikolle tai robottiruohonleikkurille. Sinä voit sen sijaan nauttia sadepäivästä löhöillen ja samalla unohtaa sääennusteiden vahtaamisen sopivaa ruohonleikkuuväliä odottaessa – huojentavaa, eikö totta!
Voiko robottiruohonleikkurin asentaa itse?
Useimmat mallit voi! Neuvomme asentamisessa tarvittaessa, joten ethän epäröi pyytää apua, mikäli et ole varma mitä pitäisi tehdä. Meiltä saat myös edullisen asennuksen kaikille myymillemme robottiruohonleikkureille, mikäli haluat jättää asennuspuuhat ammattilaisen huoleksi.
Lue lisää robottiruohonleikkurin asennuksesta täältä.
Mikä on rajakaapeli?
Rajakaapeli määrittelee alueen, jonka sisällä robottiruohonleikkuri liikkuu ja leikkaa nurmikkoa. Raajakaapeli voi olla joko fyysinen kaapeli, joka kaivetaan maahan tai asennetaan maan pinnalle tai virtuaalinen, jolloin aluetta hallitaan mobiilisovelluksen avulla.
Onko rajakaapeli pakollinen?
Robottiruohonleikkuri tarvitsee aina ohjeekseen jonkinlaisen rajakaapelin, mutta rajakaapeli voi olla myös virtuaalinen.
Lue lisää rajakaapelin asennuksesta täältä.
Onko robottiruohonleikkurissa varashälytin?
Useimmissa malleissa on erillinen PIN-koodi, joka hälyttää heti, jos robottiruohonleikkuri nostetaan maasta. Husqvarnan Automower®-malleissa on vakiovarusteena varashälytin ja osaan edistyksellisimmistä malleista saa ohjelmoitua myös erillisen toimintavyöhykkeen, jonka ulkopuolella laite on toimintakyvytön.
Tiettyihin malleihin saa myös lisävarusteena erillisen GPS-paikannuksella varustetun Connect-sarjan, jolla voit seurata robottiruohonleikkurin liikkeitä pihalla sekä jäljittää laitteen varkauden sattuessa.
Miten usein robottiruohonleikkuri huolletaan?
Robottiruohonleikkuri on hyvä huoltaa kerran kaudessa, eli vähintään kerran vuodessa. Pienempää ylläpitohuoltoa kuten pesua, terien kunnon tarkistelua ja muita valmistajan suosittelemia toimenpiteitä kannattaa tehdä säännöllisesti myös kesäkauden aikana, jotta saat kaiken irti robottiruohonleikkurin hyödyistä
Lue lisää robottiruohonleikkurin kotihuollosta täältä.
Miten usein robottiruohonleikkurin terät pitää vaihtaa?
Robottiruohonleikkurin terät kannattaa vaihtaa säännöllisesti, jotta tylsyneet terät eivät revi nurmikkoa. Tarkka huoltoväli vaihtelee nurmikon ja maaperän ominaisuuksien mukaan, joten suosittelemme tarkistamaan valmistajan suositteleman huoltovälin käyttöoppaasta. Husqvarna suosittelee vaihtamaan robottiruohonleikkurin terä 1-2 kk välein.
Kauanko robottiruohonleikkurin akku kestää?
Robottiruohonleikkurin akun käyttöikä vaihtelee nurmikon koon ja leikkuutiheyden mukaan. Säätämällä käyntiajan nurmikon koon ja sääolosuhteiden mukaiseksi voit pidentää akun kestoa. Monissa malleissa akku kestää useita vuosia, mutta tarkista laitekohtaiset ohjeistukset käyttöoppaasta.
Pitääkö robottiruohonleikkuri ottaa talveksi sisälle?
Kyllä. Siirrä robottiruohonleikkuri ja latausasema sisätiloihin syksyllä, kun ilmat viilenevät ja nurmikonleikkuu jää talvitauolle. Ennen ansaittua talvilomaa robottiruohonleikkuri kannattaa puhdistaa ja huollattaa, jotta se on valmiina tositoimiin heti kevään koittaessa. Tarkista akkuun liittyvät toimenpiteet laitteen käyttöohjeesta ennen talviteloille siirtämistä.
Haluatko jättää robottiruohonleikkurin talvisäilytykseen meille? Varaa huolto ja talvisäilytys täältä!
Kauanko robottiruohonleikkuri kestää käytössä?
Säännöllisesti huollettuna ja käyttöohjeiden mukaan käytettynä robottiruohonleikkuri kestää käytössä useita vuosia. Valmistajien lupaamat takuut vaihtelevat, joten tarkista tuotekohtaiset takuut, hoito-ohjeet ja huoltokäytännöt ennen robottiruohonleikkurin ostamista.
Entäs siilinpoikaset, sammakot ja muut eläimet?
Koska robottiruohonleikkuri on hiljainen ja huomaamaton, kannustamme turvallisuussyistä sammuttamaan sen silloin kun nurmikolla liikkuu eläimiä tai pieniä lapsia. Samasta syystä muistutamme, että kesäillan viileydessä nurmikolla vipeltää myös monenlaisia vähän vallattomia eläinlapsia, joten voit harkita sopisiko leikkuuajaksi paremmin esimerkiksi aamupäivä tai alkuilta.
Husqvarnan robottiruohonleikkureissa eläimiä suojelevat törmäyssensorit, nivelletyt terät sekä nostosensorit, jotka havaitsevat epätavalliset muutokset maaston muodossa nopeasti.