Opas akkukoneen ostajalle – lue tämä, kun haluat siirtyä polttomoottorista akkukoneeseen

Lue viiden kohdan tarkistuslista, kun ostat akkukonetta ensimmäistä kertaa ja varmista, että onnistut konehankinnoissa kerralla!

Haluatko siirtyä päästöttömään ja hiljaiseen puutarhanhoitoon, mutta polttomoottorin vaihtaminen akkukäyttöiseen jännittää? Ei hätää! Lukaise läpi tämä opas, johon kokosimme vinkit akkukoneen ostajalle.

Miksi akkukone?

Akkukone eli akkukäyttöinen työkalu tai puutarhakone kiilaa yhä useammin ostolistalla polttomoottorikäyttöisen verrokin edelle. Hiljainen, päästötön ja tehokas akkukone peittoaakin perinteisen polttomoottoripelin monella osa-alueella. Ymmärrämme, että akkukoneeseen siirtyminen voi kuitenkin mietityttää, jos olet kasvanut kaksi- tai nelitahtisen tuoksussa ja tykkäät trasselitupoista ja mustista kynnenalusista.

Akkukoneisiin liittyy paljon vanhoja uskomuksia, joista voit lukea tarkemmin artikkelissa Akkumyytti, joka murrettiin.

Ja kun akkukoneisiin siirtyminen kerran kiinnostaa, niin lukaise samalla yhteenveto akkuteknologian uusimmista tuulista, ja päivitä akkutietoutesi nykypäivään.


Opas akkukoneen ostajalle – kun haluat ostaa akkukoneen, aloita tästä

Onnea, olet oikealla polulla! Akkuteknologia on tulevaisuuden valinta myös puutarhassa. Näin onnistut akkukoneen ostamisessa:

    1. Tutustu akkukoneen takuuehtoihin.

    Mitä pidemmän takuun saat laitteelle ja akulle, sitä varmemmin mielin voit sitoutua pitkäikäiseen hankintaan. Kuluttajansuojalaki takaa jokaiselle laitteelle normaalissa käytössä tietyn perustason, mutta mikäli valmistaja tarjoaa tätä pidemmän oman takuun, hankintasi on todennäköisesti hyvissä käsissä.

      Kaikissa EGO Power+ -akkukoneissa on kuluttajakäytössä 5 vuoden takuu ja akuissa 3 vuoden takuu. Viiden vuoden takuu akkukoneille on markkinoiden pisin. Pitkä takuu on merkki siitä, että laitteet ovat pitkäikäisiä ja toimivat niin kuin pitää – muutoin markkinoiden pisin takuu olisi kehnoa bisnestä.


      2. Tarkista millaiseen käyttöön akkukone on suunniteltu.

      Satunnaiseen puuhasteluun kehitetty akkukone on usein hinnaltaan edullinen ja tuntuu kädessä heppoiselta. Yksittäisissä mökkitalkoissa tällainen hinnat alkaen -malli saattaa toimia ihan hyvin, mutta mikäli käyttökertoja kertyy kesän aikana yhtään useampia tai tiedät, että konetta tarvitaan vielä viitenä seuraavanakin kesänä, tutustu jykevämpiin malleihin.

      Kaikkien ei kannata ostaa ammattikäyttöön suunniteltua akkukonetta omassa pihassa puuhasteluun, mutta hinta on perusteltu heti, jos hoidettavaa lääniä on runsaasti tai tiedät, että luvassa on haastavia urakoita. Ammattikäyttöön suunniteltu akkukone on hankintahintansa väärti myös silloin, kun se ostetaan esimerkiksi harrastusseuralle, taloyhtiölle tai koko suvun tai kaveriporukan yhteiskäyttöön.

      Kaikki EGO Power+ -akkukoneet on suunniteltu kestämään myös ammattikäytössä. Kun koneiden tehokkuus, ergonomia, säätimet ja käyttöikä on suunniteltu ammattilaisen arkea ajatellen, saat oman pihan askareissa mehevän kotikenttäedun, joka tekee puutarhatöistä kepeämpiä.

      3. Selvitä millaisia akkuja koneeseen on saatavilla.

      Ennen kuin ostat akkukäyttöisen puutarhakoneen tai työkalun, kartoita tarkasti, millaisia akkuja ja latureita laitteeseen on saatavilla. Jos akkuvalikoima on niukka tai kaipaa tuekseen kirjavan liudan erilaisia sovittimia tai omat laturit jokaiselle akkutyypille, voit varautua sijoittamaan vuosien varrella pitkän pennin pelkkään akkuvalikoimaan.

      Kaikki EGO Power+ -akut sopivat kaikkiin EGO Power+ -laitteisiin ja -latureihin. Sijoittamalla yhteen tehokkaaseen akkuun voit käyttää kaikkia yhdellä akulla toimivia laitteita. Akkuvalikoimassa on vaihtoehtoja aina sinnikkäästä 2,5 Ah akusta järeään 12 Ah monsteriin.

      Optimoi akkuvalinnat seuraavasti:

      Pienimmät 2,5-6 Ah akut sopivat parhaiten käsikäyttöisiin tuotteisiin kuten trimmereihin ja oksasahoihin. Suuremman pään 7,5-12 Ah akut ovat parhaimmillaan pyörillä liikuteltavissa, työnnettävissä ja ajettavissa laitteissa kuten painepesureissa ja ruohonleikkureissa.

      4. Perehdy akun kestoon.

      Akkukoneessa akun kesto vaikuttaa työskentelymukavuuteen merkittävästi. Sama akku kestää erilaisissa laitteissa eri ajan, sillä laitteen vaatima voima vaikuttaa siihen, miten pitkään akun virta riittää.

      Jos haluat käyttää useampaa erilaista laitetta yhdellä akulla, akun kapasiteetti kannattaa valita niin, että se toimii tehokkaasti laitteissa, jotka vaativat voimakkainta vääntöä. Kapasiteetin lisääntyessä akun paino kasvaa, eli kaikkien tehokkainta akkua ei automaattisesti kannata valita käsikäyttöiseen laitteeseen pelkkä keston kiilto silmissä, koska painon lisääntyminen vaikuttaa työskentelyergonomiaan. Optimoi akun teho laitteen vaatimuksiin ja käyttötarkoitukseen.  

      EGO Power+ -akut sopivat kaikkiin EGO Power+ -laitteisiin, joten voit valita sopivan akun haluamaasi laiteyhdistelmään. Esimerkiksi tehoskaalan puolivälissä oleva 6 Ah akku sopii painonsa puolesta vielä käsikäyttöisiin laitteisiin, mutta jaksaa pyörittää myös tehokkaampia laitteita.

      Esimerkki: Sama 6 Ah akku kestää BCX4500-trimmerissä 175 minuuttia, mutta jaksaa pyörittää myös SNT2400E-lumilinkoa 30 minuuttia. Vastaavasti lumilinkoa 67 minuuttia pyörittävä 12 Ah akku sopii myös trimmeriin ja antaa sille 355 minuuttia käyttöaikaa, mutta tekee trimmeristä kilon painavamman, kuin 6 Ah akku.

      Mikäli akkuvalinnat mietityttävät, ethän epäröi kysäistä meiltä neuvoa – autamme mielellämme!

      5. Varmista, että akku latautuu järkevässä ajassa.

      Selvitä lopuksi, kauanko akun lataaminen täyteen kestää. Monella valmistajalla on tarjolla sekä perinteisiä latureita että pikalatureita, joiden latausnopeudessa voi olla suuria eroja.

      Nopein EGO Power+ -laturi lataa 2,5 Ah akun täyteen 25 minuutissa, mutta suurin osa akuista latautuu täyteen alle tunnissa. Nopeimmalla 700W-pikalaturilla myös suurin 12 Ah akku latautuu täyteen 75 minuutissa ja yleisesti ottaen kaikki EGO Power+ -akut latautuvat aina nopeammin kuin tyhjenevät.

      Liittyvät tuotteet

      Liittyvät artikkelit